پیشرفت آنالیز ارتعاشات در ایران
در دو دههی اخیر، پایش وضعیت و آنالیز ارتعاشات تجهیزات دوار در ایران پیشرفت قابل توجهی داشته است. این پیشرفت، با حمایت اساتید و همکاران فعال، در صنایع حیاتی کشور، از جمله نفت، گاز، و پتروشیمی، به صورت نسبی نهادینه شده است.
معرفی شرکت بهینه پردازش آرمان
شرکت دانشبنیان بهینه پردازش آرمان با بیش از ۱۵ سال تجربه در طراحی و ساخت تجهیزات اندازهگیری و پایش ارتعاشات ماشینآلات دوار، به ارائه راهنماییهای پایه برای عیبیابی تجهیزات دوار با استفاده از آنالیز ارتعاشات مفتخر است. این خدمات به مشتریان و علاقهمندان به این حوزه ارائه میشود.
منابع و مرجعهای راهنما
امید است که این امر گام کوچکی در بهبود و گسترش اعمال بیش از پیش آنالیز ارتعاشات در صنعت کشور باشد. مباحث پیش رو از ۳ مرجع اصلی؛ نرمافزار Mobius iVIBE شرکت موبیوس، کتاب Practical Machinery Vibration Analysis and Predictive Maintenance نوشتهی Paresh Girdhar و در نهایت تجارب و راهنماییهای مهندسین فعال در شرکت بهینه پردازش آرمان جمعآوری و نگارش شده است.
تکنیکهای پایش وضعیت تجهیزات دوار
پایش وضعیت تجهیزات دوار، بنابر نوع ماشین و عیوب احتمالی، با تکنیکهای متعددی صورت میپذیرد که به عنوان مثال میتوان به آنالیز روغن، آنالیز دما، تحلیل اولتراسونیک، آزمون پخش آوا و… اشاره کرد. تحلیل ارتعاشات یکی از روشهای جامع در عیبیابی ماشیآلات دوار است که با استفاده از مد نظر گرفتن ارتعاشات ماشین و مشخصههای آن، امکان شناسایی و عیبیابی تجهیزات دوار را برای طیف گستردهای از عیوب فراهم میکند.
محدودیتهای آنالیز ارتعاشات
لازم به ذکر است که آنالیز ارتعاشات را نمیتوان به عنوان یک پاسخ کامل برای عیبیابی تلقی کرد و گاهی لازم است برای تشخیص دستهای از عیوب مانند ترکها در مراحل اولیه و اطمینان از تشخیص در دستهای دیگر، از دیگر تکنیکهای پایش وضعیت استفاده کرد.
فرایند تعمیرات و نگهداری ماشینآلات، به سه مرحلهی اصلی تقسیم میشود:
۱-اندازهگیری اولیه: اندازهگیری ارتعاشات ماشین در حالت سالم،به عنوان مرجعی برای مقایسهی ارتعاشات، اولین گام در فرایند نگهداری و تعمیرات است.
۲-عیبیابی: شامل پایش دورهای یا تمام وقت ماشین، بررسی تغییرات ارتعاشات در سطوح مجاز و غیر مجاز و در نهایت مشخص کردن عیب با تحلیل دقیقتر است.
۳-عیب زدایی: پس از مشخص شدن عیب، در انتها عیب رفع شده یا قطعه تعویض میگردد.
راهنمای پیش رو، توضیحی بر مبانی و مشخصههای مربوط به عیبیابی است و به صورت دقیق و با جزییات به مباحث پیشرفته و پیچیدهی عیبیابی نپرداخته است و از آن میتوان به عنوان پیکره و مبنایی قابل اتکا برای آشنایی و پیشبرد کلیت عیبیابی استفاده کرد.